Det store bilsalgsdilemmaet: Kommisjon eller selge selv?

Å si farvel til din betrodde firhjuling er en emosjonell berg-og-dal-bane. Og mens du står ved veiskillet og må velge mellom å stole på en bilforhandler eller ta saken i egne hender, er det verdt å veie fordelene nøye. La oss dykke inn i hvorfor å overlate nøklene til en forhandler kan være den mest stabile veien å gå.

Selge på kommisjon gjennom en bilforhandler

Ekspertise og Effektivitet

Bilforhandlere er ofte eksperter i sitt håndverk, og med flere års erfaring har de navigert gjennom det komplekse landskapet av bilsalg og forhandlinger. Denne ekspertisen kan fort gjøre hele prosessen langt smidigere. Alt fra klargjøring og markedsføring til forhandlinger og ikke minst avslutning av salget. De kan faget og tar seg av hele denne prosessen.

Selvfølgelig må man også forvente at de tar en mindre del av kaken i form av et kommisjons-honorar, men denne investeringen kan i de fleste tilfeller være vel verdt det i bytte for profesjonell håndtering, og ikke minst at man svært ofte kan få mer igjen for sin bil enn når man selger den selv som privatperson.

Potensielt Raskere Salg

En annen fordel med å selge bilen gjennom forhandler er at det er høy sannsynlighet for at bilen selges raskere da en etablert bilforhandler treffer et større marked enn gjennom privat salg. Mange foretrekker å kjøpe bilen gjennom en forhandler da de opplever dette som en tryggere handel. Samtidig kan en forhandler tilby både finansiering og forsikring til kjøper av bilen, ofte med bedre vilkår enn det kjøperen hadde fått gjennom sin eksisterende bank. En annen viktig fordel er at svært mange allerede har en eksisterende bil de ønsker å bli kvitt, og ofte ser man at potensielle kjøpere er avhengig av å kunne levere sin gamle bil i innbytte når de skal ha en ny. Som privat selger har man som oftest ikke anledning eller ønske å ta imot en annen bil i innbytte og dermed mister man også mange muligheter for å selge bilen pga dette. Bilforhandlere har sitt eget nettverk av ivrige kjøpere som stadig søker etter sitt drømmekjøretøy.

Dette nettverket hjelper som ofte til et raskere salg. Hvis din bil er ettertraktet, kan forhandleren kanskje allerede ha en kjøper uten at bilen trengs å annonseres, og bilen kan være bli solgt nærmest på dagen.

Å Selge Selv: Fallgruvene

Selv om det kan være fristende å være kaptein på din egen skute, er det viktig å være klar over de potensielle fallgruvene ved å selge selv.

1. Tidskrevende Markedsføring:

  • Å markedsføre bilen selv kan være tidkrevende. Fra å lage tiltalende annonser til å håndtere henvendelser, kan dette kreve betydelig tid og innsats.

2. Forhandlingsutfordringer:

  • Forhandlinger kan være en utfordrende opplevelse, spesielt hvis du ikke har erfaring med det. Å være utstyrt med forhandlerens ekspertise kan gjøre denne prosessen mye jevnere.

3. Papirarbeidsansvar:

  • Å håndtere all dokumentasjon selv kan være en byrde. Eventuelle feil i papirarbeidet kan føre til forsinkelser eller juridiske komplikasjoner.

4. Mindre marked:

  • Da mange potensielle interessenter er avhengig av finansiering og/eller et godt innbyttetilbud på sin eksisterende bil så går man ofte glipp av gode muligheter for å kunne selge bilen til rett pris, eller i det hele tatt.

5. Reklamasjonsansvar

  • Når man selger sin bil privat har man også et reklamasjonsansvar i 2 år. Det kan være tidkrevende og kostbart om det skulle vise seg å være feil eller mangler man ikke oppdaget eller opplyste om når man solgte bilen. Når man derimot selger en bil på kommisjon så påtar forhandler seg dette reklamasjonsansvaret i 5 år.

Valgets kval

Som med salg av bolig, hytte, båt og andre ting av stor verdi er det ofte vanskelig å bestemme seg om man vil prøve å selge selv og kanskje sitte igjen med mest mulig, eller om man skal slippe den tiden, ressursene og, iblant, stresset, det kan medføre å påta seg hele prosessen på egenhånd. Selv om man forblir uten bilen i den perioden den ligger ute til salgs hos en bilforhandler så bør man samtidig ikke undervurdere den ofte smidige salgsprosessen som en forhandler kan tilby. Med ekspertise, etablering i markedet, kontakter innen finans og forsikring, mulighet for innbytte og potensielt raskere salg, kan kommisjonssalg mer enn ofte være et smart valg.

Uansett før du tar avgjørelsen, ta kontakt med en pålitelig bilforhandler og slå av en prat om salgsprosessen, kommisjonshonoraret og hva denne inkluderer og ikke minst hva de mener at din bil er verdt i dagens marked. Så kan du vurdere om kommisjonssalg er riktig for deg og din bil.

På våre blogger kan du lese om hvordan vår hverdag er og hva vi gjør til daglig. Vi deler gode tips og råd for deg som skal selge bil, enten om du vil gjøre det selv, eller bruke en forhandler som f.eks oss.

Følg gjerne med på vår nettside og facebookside for å få med deg det siste innen EL bil, og husk at vi også har en avdeling i Arendal.

Skal du selge en EL bil, så kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi har lang erfaring, kan tilby finansiering til en potensiell kjøper og gode forsikringsløsninger. Fyll ut kontaktskjema på vår nettside.